linkedin behance facebook instagram odnoklassniki twitter vimeo vk youtube logo-edx
Перейти до головного змісту

Принципи епідеміології для контролю захворювань WHO


6 балів

Поява нових інфекційних чи невідомих захворювань, так і відродження інших, які контролювалися або вважалися контрольованими спонукають до зміцнення місцевого, регіонального та національного епідеміологічного потенціалу. Розширення ризиків, хвороб і санітарних проблем, а також необхідність діяти колективно та скоординовано на користь спільноти не втрачають своєї актуальності. Цей курс містить основні принципи епідеміології для контролю інфекційних захворювання, які подаються у вигляді коротких відеолекцій та тестів для перевірки знань. Він призначений для фахівців у сфері громадського здоров’я, у тому числі для медичних працівників, посадових осіб у сфері громадського здоров’я. Цей курс був адаптований українською мовою на основі матеріалів “Модулі з принципів епідеміології для контролю захворювань. Друге видання, 2001 рік”,  що були розроблені Панамериканською Організацією Охорони Здоров’я.

Цілі навчання

Наприкінці цього курсу учасники повинні вміти:

  • Описати основні принципи описової та аналітичної епідеміології;
  • Описати епідемічний ланцюг та визначити його елементи;
  • Визначити основні характеристики виникнення, передачі та збереження захворювання серед населення;
  • Обчислювати, інтерпретувати та застосовувати міри центральної тенденції, міри частоти захворювань, міри асоціації;
  • Визначати типи епіднагляду, варіанти його застосування та критерії оцінювання систем епіднагляду;
  • Визначати методи і базові процедури епідеміологічного польового дослідження під час розслідування спалахів захворювань;
  • Визначити обсяг заходів із профілактики та контролю захворювань;
  • Описати види заходів, що вживаються для контролю захворювань серед населення. 

Захід розрахований на лікарські спеціальності «Загальна практика - сімейна медицина», «Інфекційні хвороби», «Терапія», «Бактеріологія», «Вірусологія», «Гігієна дітей та підлітків», «Гігієна праці», «Гігієна харчування», «Дезінфекційна справа», «Епідеміологія», «Загальна гігієна», «Комунальна гігієна», «Мікробіологія і вірусологія», «Організація і управління охороною здоров'я», «Паразитологія», «Професійна патологія» відповідно до номенклатури лікарських спеціальностей, затвердженої наказом МОЗ України від 22 лютого 2019 року № 446 (у редакції наказу МОЗ України від 18 серпня 2021 року № 1753). 

Картка заходу

Зареєструватися на курс